? Crne Lokve

kocerin.info

sirokibrijeg.ba

kocerin.ba

vladazzh.com

www.medjugorje.hr

sirokibrig.com

jabuka.tv

hercegbosna.org

hrvatibh.com

domovinskirat.hr

abcportal.info

pobijeni.info

franjevci-siroki-brijeg.info

hrsvijet.net

ZAVRŠENA ZAJEDNIČKA EKO AKCIJA ČIŠĆENJA SMEĆA

U SELIMA CRNE LOKVE, RUJAN I LJUBOTIĆI

U subotu, 2. ožujka 2024. godine, udruga Crnolokvani, udruga Rujan te udruga mladih Ljubotići uspješno su proveli  tradicionalnu akciju čišćenja smeća na relaciji Rujan - Crne Lokve - Ljubotići u dužini 21,5 km.

Akciji se odazvalo 30-ak volontera iz navedenih sela, a prikupljeno je 40-ak vreća raznovrsnog otpada. Do sada je prikupljeno oko 500 vreća smeća na navedenoj relaciji za 4 godine od kada se jednom godišnje provodi akcija. Primijećeno je i pohvalno da ima manje svježe bačenog smeća, ali i dalje ima neodgovornih pojedinaca koji i dalje bacaju smeće gdje stignu.

Zahvaljujemo svima koji su se odazvali akciji, a posebno onima koji se odazivaju redovito.

"SVI ONI KOJI ŽELE NEŠTO UČINITI ZA SVOJE SELO, NAĆI ĆE NAČIN; A ONI KOJI NE, NAĆI ĆE IZLIKU“

  

ODRŽANO TRADICIONALNO HODOČAŠĆE I MINIMARATON CRNOLOKVANA

U nedjelju 4.veljače 2024. godine grupa Crnolokvana hodočastila je, a grupa maratonaca trčala od spomenika svim poginulim i nestalim Crnolokvanima u Crnim Lokvama do groba pobijenih hercegovačkih-širokobrijeških fratara-mučenika u crkvi na Širokom Brijegu povodom 79. obljetnice jugokomunističkog ubojstva hercegovačkih fratara i puka.
Po dolasku na Široki Brijeg hodočasnike i maratonce dočekao je postulator fra Miljenko Stojić, nakon čega su zapaljene svijeće i izrečena molitva kod skloništa na mjestu ubojstva fratara. Iza toga su hodočasnici pošli do groba ubijenih fratara u crkvi i prisustvovali sv.Misi za pobijene fratre i puk Širokobriješkog kraja.

Crne Lokve 5.veljača 2024.
 

 

 ODRŽANO TRADICIONALNO BOŽIĆNO DRUŽENJE CRNOLOKVANA

Održano  je tradicionalno Božićno druženje Crnolokvana  u organizaciji udruge „Crnolokvani“ u četvrtak 28.prosinca 2023. godine  u prostorijama osnovne škole Crne Lokve-kulturnog doma sela. Ove godine na druženju je bilo nazočno oko 20-ak Crnolokvana, koji su uz pjesmu, razgovor i druženje u ozračju Božića produbili zajedništvo i održali tradiciju Božićnog okupljanja.

Crne Lokve,  29.prosinac 2023.

4. REDOVNA IZBORNA SKUPŠTINA UDRUGE CRNOLOKVANI

 U Nedjelju 13. kolovoza 2023. godine s početkom u 12:30 sati održana je izborna Skupština udruge Crnolokvani kod osnovne škole Crne Lokve, na kojoj je izabrano novo vodstvo udruge na četverogodišnji mandat. Na Skupštini je donesena Odluka da godišnja članarina u buduće iznosi 15 KM-a.

Novo vodstvo udruge čini 13 članova predsjedništva udruge i to:

1. Mladen Galić (Banožušić) – predsjednik udruge

2. Jozo Galić (Mirčinović)-predsjednik Skupštine udruge

3. Ivica Galić (Stipurić)- prvi dopredsjednik udruge

4. Petar Galić (Perulić)-drugi dopredsjednik udruge

5. Dragan Galić (Šimuničić)-tajnik udruge

6. Dražan Galić (Pešić) član predsjedništva udruge

7. Ferdo Galić (Jokić)-član predsjedništva udruge

8. Ivan Soldo (Britičaković)-član predsjedništva udruge

9. Frano Soldo (Vrančinović)-član predsjedništva udruge

10. Jozo Galić (Gazdić) -član predsjedništva udruge

11. Vinko Galić (Pilipović)-član predsjedništva udruge

12. Željko Galić (Izaković)-član predsjedništva udruge

13. Zoran Galić (Jelić)-član predsjedništva udruge

 

Članovi Nadzornog odbora udruge su:

 

 1. Jozo Galić (Stipurić))

 2. Vlado Soldo (Britičaković)

 3. Ivan Galić (Banožušić)

 

Financijsko izvješće udruge možete pogledati na linku ispod.

http://www.crnelokve.ba/?pageid=121

Crne Lokve, 26. rujna 2023.

 SLUŽENA SVETA MISA ZA SVE POGINULE I NESTALE CRNOLOKVANE I ODRŽANO TRADICIONALNO OKUPLJANJE CRNOLOKVANA 2023.

U subotu 5.kolovoza 2023. godine na Dan pobjede , Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja služena je Sveta Misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile iz sela Crne Lokve i održano tradicionalno okupljanje Crnolokvana.

Svetu Misu je predvodio fra Marin Mikulić ovogodišnji mladomisnik iz župe Kočerin uz koncelebraciju župnika župe Kočerin fra Maria Knezovića. Odmah poslije završetka svete Mise u spomen kapeli, svi nazočni su došli ispred spomenika gdje su svećenici predvodili molitvu i zapaljene su svijeće i položen vijenac za sve poginule.

Nakon Mise održano je  tradicionalno okupljanje Crnolokvana i njihovih gostiju uz pripremljeni objed, druženje i prigodni glazbeni program, na kojem su nastupili članovi benda mladih Crne Lokve, članovi HKUD-a Brda iz Izbična, guslar Mate Anić, domaći gangaši i gangašice uz voditelja programa Marinka Mikulića. Okupljanje i druženje uz glazbeni program trajalo je do kasnih večernjih sati i sve je proteklo u miru i veselju.

 

OBAVIJEST !

 

SVETA MISA ZA SVE POGINULE I NESTALE CRNOLOKVANE U SVIM RATOVIMA

I TRADICIONALNO OKUPLJANJE CRNOLOKVANA 2023.

 

Poštovani Crnolokvani, dragi prijatelji,

 

obavještavamo Vas da će se subotu  5. kolovoza 2023. u 17:00 sati služiti sv. Misa za sve poginule i nestale Crnolokvane u svim ratovima kod spomen obilježja u Crnim Lokvama.

Svetu Misu će služiti fra Marin Mikulić (ovogodišnji mladomisnik s Kočerina)  s ostalim svećenicima.

 

Nakon Mise održat će se tradicionalno okupljanje i druženje Crnolokvana i gostiju uz zakusku i prigodni kulturno zabavni program.

 

Organizator udruga "Crnolokvani"

 

Radujemo se Vašem dolasku !

 

 

ZAVRŠENA JOŠ JEDNA ZAJEDNIČKA EKO AKCIJA ČIŠĆENJA SMEĆA U SELIMA CRNE LOKVE, RUJAN I LJUBOTIĆI

Danas 18. ožujka 2023. godine, udruga Crnolokvani, udruga Rujan, te udruga mladih Ljubotići uspješno su proveli  još jednu akciju čišćenja smeća u selima Crne Lokve, Rujan i Ljubotići uz cestu.

Akciji se odazvalo 40-ak volontera iz navedenih sela, a prikupljeno je oko 150 vreća raznovrsnog otpada. Prikupljeni otpad utovaren je u  kamion kontejner i deponiran na propisan način sa smećem Grada Širokog Brijega. Odvoz smeća bez naknade tradicionalno je izvršila tvrtka Gram trans d.o.o. Široki Brijeg.

Primjećeno je da ima manje svježe bačenog smeća što je za pohvalu, ali i dalje ima  neodgovornih pojedinaca koji i dalje bacaju smeća gdje stignu.

Ovoj hvalevrijednoj akciji su se odazvali mlađi i stariji volonteri navedenih udruga.

POZIV NA AKCIJU ČIŠĆENJA SMEĆA

U subotu, 18. ožujka, u 9 sati udruga „Crnolokvani“, udruga „Rujan“ i udruga mladih „Ljubotići“ organiziraju akciju čišćenja smeća uz cestu u selima Rujan, Crne Lokve i Ljubotići na relaciji Vranić - Visoka Glavica u dužini 21,5 km. Stoga pozivamo mlade i ostale mještane koji mogu da se pridruže akciji i time doprinesu da nam okoliš bude čišći i ljepši na zadovoljstvo mještana i svih onih koji prolaze navedenim putem kao pješaci, biciklisti ili u vožnji automobilom.Prikupljeni otpad bit će utovaren u  kamion- kontejner i deponiran na propisan način sa smećem Grada Širokog Brijega. Molimo sve one koji će se moći odazvati akciji da se jave predstavnicima navedenih udruga zbog bolje organizacije akcije. 

Crne Lokve, 13.ožujka 2023.

ODRŽANO HODOČAŠĆE I MINIMARATON CRNOLOKVANA DO GROBA POBIJENIH HERCEGOVAČKIH-ŠIROKOBRIJEŠKIH FRATARA-MUČENIKA

 

Jučer 5.veljače 2023. godine Crnolokvani su po osmi put hodočastili a maratonci po četvrti put trčali od spomenika svim poginulim i nestalim Crnolokvanima u Crnim Lokvama do skloništa i groba pobijenih hercegovačkih-širokobrijeških fratara-mučenika u crkvi na Širokom Brijegu, povodom 78. obljetnice jugokomunističkog ubojstva hercegovačkih fratara i puka. Na Širokom Brijegu hodočasnike i maratonce iz Crnih Lokava i drugih sela dočekao je postulator fra Miljenko Stojić, nakon čega su zapaljene svijeće i izrečena molitva kod skloništa na mjestu ubojstva fratara. Iza toga su hodočasnici i maratonci pošli do groba ubijenih fratara u crkvi gdje su se pomolili i prisustvovali sv.Misi za pobijene fratre i puk Širokobriješkog kraja.

Crne Lokve 6.veljača 2023.

 

 

 

 

 

 

 

SLUŽENA SVETA MISA ZA SVE POGINULE I NESTALE CRNOLOKVANE I ODRŽANO TRADICIONALNO OKUPLJANJE CRNOLOKVANA
U subotu 6. kolovoza 2022. godine služena je sveta Misa za sve poginule i nestale Crnolokvane u svim ratovima i održano tradicionalno okupljanje Crnolokvana. Svetu Misu je predvodio fra Ivan Sesar delegat generalnog ministra za Kustodiju u Albaniji, vizitator i delegat za zadarsku franjevačku provinciju uz koncelebraciju župnika župe Kočerin fra Maria Knezovića. Odmah poslije završetka svete Mise u kapeli, svi nazočni su došli ispred spomenika gdje su svećenici predvodili molitvu i zapaljene su svijeće i položen vijenac za sve poginule.
Nakon Mise održano je tradicionalno okupljanje Crnolokvana i njihovih gostiju uz pripremljeni objed, druženje i prigodni glazbeni program, na kojem su nastupili glazbenik Tihomir Krstičević, članovi HKUD-a Brda iz Izbična, guslari Slavko Galić,Vlado Mikulić i Mate Anić, domaći gangaši i gangašice uz voditelja programa Marinka Mikulića. Okupljanje i druženje uz glazbeni program trajalo je do kasnih večernjih sati i sve je proteklo u miru i veselju.

 

OBAVIJEST !

SVETA MISA ZA SVE POGINULE I NESTALE CRNOLOKVANE I TRADICIONALNO OKUPLJANJE CRNOLOKVANA 2022.

Poštovani Crnolokvani, dragi prijatelji,

obavještavamo Vas da će se subotu  6. kolovoza 2022. u 17:00 sati služiti sv. Misa za sve poginule i nestale Crnolokvane u svim ratovima kod spomen obilježja u Crnim Lokvama.

Svetu Misu će služiti fra Ivan Sesar  s ostalim svećenicima.

Nakon Mise održat će se tradicionalno okupljanje i druženje Crnolokvana i gostiju uz zakusku i prigodni program .

Organizator udruga "Crnolokvani"

Radujemo se Vašem dolasku !

 

 

 

Danas na 30.obljetnicu formiranja HVO-a prisjećamo se svih branitelja koji su svoje živote položili za opstojnost i slobodu hrvatskog naroda.

Pokoj vječni daruj im, Gospodine! Počivali u miru Božjem ! Amen.

PS. Sutra poslije Puta križa Ljubotići-Crne Lokve (iza Mise i ručka u školi) kod spomen obilježja odat će mo počast svim poginulim hrvatskim braniteljima HVO-a paljenjem svijeća i polaganjem vijenca.

Crne Lokve 8.travnja 2022.

 

 

 ZAVRŠENA ZAJEDNIČKA EKO AKCIJA ČIŠĆENJA OTPADA U SELIMA CRNE LOKVE, RUJAN I LJUBOTIĆI

 

U subotu, 5. ožujka 2022. godine, udruga Crnolokvani, udruga Rujan, te udruga mladih Ljubotići uspješno su proveli akciju čišćenja divljeg otpada u selima Crne Lokve, Rujan i Ljubotići uz cestu u ukupnoj dužini od 21,5 km.
Akciji se odazvalo 67 volontera iz navedenih sela, a prikupljeno je oko 200 vreća raznovrsnog otpada. Prikupljeni otpad utovaren je u kamion kontejner i deponiran na propisan način sa smećem Grada Širokog Brijega. Odvoz smeća bez naknade izvršila je tvrtka Gram trans d.o.o. Široki Brijeg.
Ovoj hvalevrijednoj akciji su se odazvali mlađi i stariji volonteri navedenih udruga.
Inicijativa je podržana u okviru projekta "MisliOPrirodi!" koji provodi CPCD u okviru kojeg je osnovan EKO HUB Široki, a projekt financijski podržava Švedska.
Zahvaljujemo svima koji su učestvovali u akciji čišćenja smeća !

 

POZIV NA AKCIJU ČIŠĆENJA SMEĆA
U sklopu projekta “Misli o prirodi” kojeg financira Švedska, u subotu, 5. ožujka 2022. godine, udruga Crnolokvani, udruga mladih Ljubotići i udruga Rujan u zajedničkoj suradnji s udrugom EKO Zapadnohercegovačke županije Široki Brijeg organizira akciju čišćenja divljeg otpada uz cestu u selima Ljubotići, Crne Lokve i Rujan na relaciji Visoka Glavica-Vranić u dužini 21,5 km.
Projekt „Misli o prirodi“ implementira Centar za promociju civilnog društva, a financijski podržava Švedska Vlada, a EKO HUB na području Županije Zapadnohercegovačke je vođen od strane Udruge za razvoj, okoliš i kulturu EKO Zapadnohercegovačke županije.
Stoga pozivamo mlade i ostale koji mogu da se pridruže akciji i time doprinesu da nam okoliš bude čišći i ljepši na zadovoljstvo mještana i svih onih koji prolaze navedenim putem kao pješaci, biciklisti ili u vožnji automobilom.
Za akciju će biti osigurane vreće za smeće i zakuska za sudinike. Prikupljeni otpad biti će utovaren u kamion- kontejner i deponiran na propisan način sa smećem Grada Širokog Brijega.
Molimo sve one koji će se moći odazvati akciji da se jave predstavnicima navedenih udruga zbog bolje organizacije akcije.
 
Crne Lokve 18.veljače 2022.

 

ODRŽANO HODOČAŠĆE I MINIMARATON CRNOLOKVANA DO GROBA POBIJENIH HERCEGOVAČKIH-ŠIROKOBRIJEŠKIH FRATARA-MUČENIKA

            U nedjelju 6.veljače 2022. godine skupina Crnolokvana po sedmi put  hodočastila je, a skupina maratonaca po treći put trčala od spomenika svim poginulim i nestalim Crnolokvanima u Crnim Lokvama do groba pobijenih hercegovačkih-širokobrijeških fratara-mučenika u crkvi na Širokom Brijegu povodom 77. obljetnice jugokomunističkog ubojstva hercegovačkih fratara i puka. Hodočastili su u molitvi i razmišljanju o žrtvi pobijenih i time simbolički povezali svoje pobijene i pobijene hercegovačke franjevce. Po dolasku na Široki Brijeg hodočasnike i maratonce dočekao je postulator fra Miljenko Stojić, nakon čega su zapaljene svijeće i izrečena molitva kod skloništa na mjestu ubojstva fratara. Iza toga su hodočasnici pošli do groba ubijenih fratara u crkvi i prisustvovali sv.Misi za pobijene fratre i puk Širokobriješkog kraja.

 

Crne Lokve 7.veljača 2022. 

 
Na dobro vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo !
 
 

 

 

SLUŽENA SVETA MISA ZA SVE POGINULE I NESTALE CRNOLOKVANE I ODRŽANO TRADICIONALNO OKUPLJANJE CRNOLOKVANA

U subotu 7. kolovoza 2021. godine služena je sveta Misa za sve poginule i nestale Crnolokvane u svim ratovima. Svetu Misu je predvodio misionar u južnom Sudanu fra Drago Vujević uz koncelebraciju fra Jurice Galića. Nakon Mise održano još jedno tradicionalno okupljanje Crnolokvana i njihovih gostiju. Na okupljanju između ostalih su nazočili predsjednik općinskog vijeća Grada Širokog Brijega Vinko Topić, ministar branitelja Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić, bivši župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, visoki časnici HVO-a i HV-a. Okupljanje je proteklo uz druženje i prigodni glazbeni program, koji je vodio MarinkoMikulić. Na Misi i okupljanju nazočilo je oko 300 Crnolokvana gostiju i uzvanika.

 

       Video okupljanja 

 

 
 
 
????????????
 
OBAVIJEST ! 

SVETA MISA ZA SVE POGINULE I NESTALE CRNOLOKVANE I TRADICIONALNO OKUPLJANJE CRNOLOKVANA 

Poštovani Crnolokvani, dragi prijatelji, 

obavještavamo Vas da će se subotu 7. kolovoza 2021. u 17:00 sati služiti sv. Misa za sve poginule i nestale Crnolokvane u svim ratovima kod spomen obilježja u Crnim Lokvama ??. Nakon Mise održati će se tradicionalno okupljanje i druženje Crnolokvana i gostiju uz zakusku i prigodni program . 

Organizator udruga "Crnolokvani" 

Radujemo se Vašem dolasku !
 
Crne Lokve,  10.lipanj 2021.

 

 

 

 

 

 

 

ZAVRŠENA AKCIJA ČIŠĆENJA SMEĆA U CRNIM LOKVAMA

U sklopu projeka “Misli o prirodi” u subotu, 28. studenog 2020. godine, udruga Crnolokvani u zajedničkoj suradnji s udrugom EKO ZH Široki Brijeg, uspješno je provela akciju čišćenja divljeg otpada u selu Crne Lokve uz cestu prema Ljubotićima kroz područje dugo 7 km.
Akciji se odazvalo 20-ak volontera, a prikupljeno je oko 150 vreća raznovrsnog otpada. Prikupljeni otpad utovaren je u kamion kontejner i deponiran na propisan način sa smećem Grada Širokog Brijega. Odvoz smeća bez naknade izvršila je tvrtka Gram trans d.o.o. Široki Brijeg.
Akciji su se odazvali mlađi i stariji volonteri udruge Crnolokvani.
U nadi buduće suradnje udruga Crnolokvani se zahvaljuje EKO HUB-u Široki Brijeg na donaciji financijskih sredstava za ovu akciju i na uspješnoj suradnji.
Projekt „Misli o prirodi“ implementira Centar za promociju civilnog društva, a financijski podržava Švedska, a EKO HUB na području Županije Zapadnohercegovačke je vođen od strane Udruge za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH.
ekohub#mislioprirodi#thinknature#cpcd

 

 

AKCIJA ČIŠĆENJA SMEĆA U CRNIM LOKVAMA

 

Poštovani ,

u subotu 28. studenog 2020. godine udruga Crnolokvani (http://www.crnelokve.ba/?pageid=5) u suradnji s udrugom EKO ZH Široki Brijeg (https://mislioprirodi.ba/eko-hub-siroki-brijeg/ )organizira akciju čišćenja smeća uz cestu na relaciji Soldine kuće (trafostanica) - Škola - Groblje - Ljubića Klanac - Ljubotići dok se stigne. Akcija kreće u 8 h skupom kod škole gdje se zadužuju vreće za smeće i rukavice i raspoređujemo se po dionicama.

Udruga EKO ZH Široki Brijeg za ovu akciju osigurala je 240 KM za financijska sredstva za vreće za smeće, rukavice i sl. te 180 KM za objed i piće za sudionike akcije. Stoga molimo sve one koji mogu i planiraju doći na akciju da potvrde dolazak porukom predstavniku udruge Crnolokvani Mladenu Galiću i predstavnici udruge EKO ZH Ivani Galić do petka 27. studenog kako bi se za objed i piće mogla planirati količina. U slučaju vremenskih neprilika u vidu padavina akcija se odgađa.

 

MISA ZA POGINULE I NESTALE CRNOLOKVANE U SVIM RATOVIMA 8.8.2020

U subotu 8. kolovoza 2020. godine ovogodišnji mladomisnik fra Renato Galić, porijeklom iz Crnih Lokava, služio je svetu misu za sve poginule i nestale Crnolokvane u svim ratovima, uz koncelebraciju župnika fra Marija Knezovića i bogoslova fra Marina Mikulića. Nakon svete mise upriličen je domjenak i druženje svih okupljenih. Svetoj Misi i druženju nazočilo je oko 300 Crnolokvana i njihovih gostiju.

Više fotografija sa Mise

 

 

HODOČAŠĆE I MINI MARATON CRNE LOKVE-ŠIROKI BRIJEG DO GROBA POBIJENIH HERCEGOVAČKIH ŠIROKOBRIJEŠKIH FRATARA MUČENIKA

U nedjelju 2.veljače 2020. godine skupina Crnolokvana peti put hodočastila  je od spomenika svim poginulim i nestalim Crnolokvanima u Crnim Lokvama do groba pobijenih hercegovačkih širokobrijeških fratara mučenika u crkvi na Širokom Brijegu u povodu 75. obljetnice jugokomunističkog ubojstva hercegovačkih fratara. Isto tako grupa maratonaca je trčala prvi mini maraton na istu nakanu. Hodočastili su u molitvi i razmišljanju o žrtvi pobijenih i time simbolički povezali svoje pobijene i nestale i pobijene hercegovačke franjevce.   

 

 

2.veljača 2020.

 

 

BOŽIĆNO DRUŽENJE CRNOLOKVANA


Održano je još jedno Božićno druženje Crnolokvana u organizaciji udruge „Crnolokvani“ u subotu 28.prosinca 2019. godine u prostorijama osnovne škole Crne Lokve-kulturnog doma . Ove godine na druženju je bilo nazočno oko 50-ak Crnolokvana i gostiju, koji su uz pjesmu, razgovor i druženje u ozračju Božića produbili zajedništvo.

Više fotografija 

Crne Lokve, 31.prosinac 2019.

 

ODRŽANA SVETA MISA ZA SVE POGINULE I NESTALE CRNOLOKVANE I TRADICIONALNO OKUPLJANJE CRNOLOKVANA

U subotu 10. kolovoza u organizaciji udruge Crnolokvani na blagdan sv. Lovre održano još jedno tradicionalno okupljanje Crnolokvana i sv. Misa za sve poginule i nestale Crnolokvane u svim ratovima. Kao i dosadašnjih godina okupio se veliki broj Crnolokvana i njihovih gostiju. Svetu Misu je predvodio župnik župe Kočerin fra Mario Knezović uz koncelebraciju fra Stanka Banožića, fra Miljenka Miće Stojića i fra Mladena Sesara. Na okupljanju između ostalih su nazočili i gradonačelnik Grada Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik općinskog vijeća Grada Širokog Brijega Vinko Topić, ministar branitelja Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić rođeni Crnolokvanin, ravnatelj OŠ Kočerin Željko Slišković, članovi počasnog Bleiburškog voda Marko Grbeša i Marinko Sosa. Okupljanje je proteklo u miru i veselju uz ručak i prigodni glazbeni program, koji je vodio Marinko Mikulić. Nastupili su članovi HKUD-a Kočerin, domaći gangaši i gangašice, guslar Vlado Mikulić i bend mladih Crne Lokve. Na Misi i okupljanju nazočilo je oko 400 Crnolokvana gostiju i uzvanika.

 

Crne Lokve 11.kolovoza 2019.

 

 

OBAVIJEST !
SVETA MISA ZA SVE POGINULE I NESTALE CRNOLOKVANE I TRADICIONALNO OKUPLJANJE CRNOLOKVANA
Poštovani Crnolokvani, dragi prijatelji,
 
obavještavamo Vas da će se subotu 10. kolovoza 2019. u 11:00 sati služiti sv. Misa za sve poginule i nestale Crnolokvane u svim ratovima kod spomen obilježja u Crnim Lokvama.
Svetu Misu će služiti fra Mario Knezović uz koncelebraciju ostalih svećenika.
Nakon Mise uslijedit će polaganje vijenaca te paljenje 103 svijeće ispred križa za sve poginule i nestale.
Program će se nastaviti tradicionalnim okupljanjem i druženjem Crnolokvana i njihovih gostiju uz zakusku, pjesmu i prigodan kulturni program.
Molimo sve one koji su u mogućnosti da za ovu prigodu pripreme uštipke, kiflice, kolače, mezu i sl. kao i dosadašnjih godina.
Bog ljubi vesela darivatelja !
Unaprijed hvala svima.
 
Organizator udruga "Crnolokvani"
Radujemo se Vašem dolasku!
 
Crne Lokve, 4.kolovoza 2019.
 

HODOČAŠĆE CRNE LOKVE-ŠIROKI BRIJEG DO GROBA POBIJENIH HERCEGOVAČKIH ŠIROKOBRIJEŠKIH FRATARA MUČENIKA

U nedjelju 3.veljače 2019. godine skupina Crnolokvana hodočastila je od spomenika svim poginulim i nestalim Crnolokvanima u Crnim Lokvama do groba pobijenih hercegovačkih širokobrijeških fratara mučenika u crkvi na Širokom Brijegu u povodu 74. obljetnice jugokomunističkog ubojstva hercegovačkih fratara. Hodočastili su u molitvi i razmišljanju o žrtvi pobijenih i time simbolički povezali svoje pobijene i nestale i pobijene hercegovačke franjevce.   

 

4.veljača 2018.

ODRŽANO BOŽIĆNO DRUŽENJE CRNOLOKVANA

Održano je Božićno druženje Crnolokvana  u organizaciji udruge „Crnolokvani“ u petak  28.prosinca 2018. godine  u prostorijama osnovne škole Crne Lokve-kulturnog doma. Druženje je proteklo u ozračju Božića uz pjesmu i zakusku.

 

Više fotografija

Crne Lokve 28.prosinac 2018.

Novogodišnja čestitka ! 

 

ZAVRŠENA 1.FAZA ASFALTIRANJA CESTE CRNE LOKVE RUJAN

 

U petak 26.listopada 2018. godine završena je 1.faza asfaltiranja ceste Crne Lokve - Rujan u dužini 3 km do Kušanovca iz pravca Crnih lokava. Planirano je u prvoj fazi u studenom, prosincu ove godine asfaltiranje dionice Sesarove kuće-Peričića kuće iz pravca sela Rujan u dužini 800 m. Radove je izvela tvrtka KTM Brina d.o.o. iz Posušja. 

 

 Više fotografija http://www.crnelokve.ba/?pageid=108

 

Crne Lokve, listopad 2018.

 

POTPISAN UGOVOR O FINANCIRANJU ASFALTIRANJA CESTE CRNE LOKVE RUJAN

U petak 31.kolovoza 2018. godine u Vitezu u konzulatu Republike Hrvatske u sklopu Franšiznog centra potpisani su ugovori za programe i projekte Hrvata u Bosni i Hercegovini. Između ostalih ugovor o sufinanciranju asfaltiranja ceste Crne Lokve Rujan u iznosu 200.000,00 kuna potpisao je predsjednik udruge Crnolokvani Mladen Galić. U sklopu svečanosti u programu je nastupio bend mladih iz Crnih Lokava koji je izveo nekoliko pjesama. Između ostalih svečanosti su nazočili Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini, kardinal Vinko Puljić, Vrhbosanski nadbiskup, Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, Zdravka Bušić državna tajnica u uredu za političke poslove Ministarstva vanjskih i evropskih poslova.

 Više fotografija 

Crne Lokve, 31.kolovoza 2018.

 

ODRŽANA SVETA MISA ZA SVE POGINULE I NESTALE CRNOLOKVANE I TRADICIONALNO OKUPLJANJE CRNOLOKVANA

 

Misa za sve poginule i nestale Crnolokvane u svim ratovima i tradicionalno okupljanje Crnolokvana održano je u subotu 11. kolovoza kod spomen obilježja u Crnim Lokvama.

 

Misno slavlje predvodio je ovogodišnji zlatomisnik fra Stanko Banožić uz koncelebraciju fra Jurice Galića, fra Velimira Mandića i župnika fra Maria Knezovića.

 

Događaju je nazočilo oko 500 Crnolokvana iz raznih krajeva Hrvatske i Hercegovine kao i 20-ak njih iz Australije od kojih su neki došli isključivo radi ovog događaja.

 

Među uzvanicima bili su prisutni potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske Milijan Brkić,  zastupnica RH u Europskom parlamentu Ivana Maletić, savjetnica u središnjem Državnom uredu za Hrvate izvan RH, s posebnim položajem za pitanja Hrvata u Bosni Hercegovini, Žana Ćorić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova RH Zdravka Bušić, savjetnik predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, posebni savjetnik predsjednice RH za branitelje Ante Deur, župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić, zastupnik u parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Predrag Kožul, predsjednik Vlade županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, ministar branitelja županije Zapadnohercegovačke Mladen Begić, predstavnici Grada Širokog Brijega te gospodarstvenici iz RH i Hercegovine.

 

Tradicionalno druženje uz domjenak upotpunio je kulturno-zabavni program na kojem su nastupili KUD Kočerin, guslar Vlado Mikulić, bend mladih podrijetlom iz Crnih Lokava, grupa gangašica iz Crnih Lokava i grupa gangaša iz Ljubuškog.

 Album fotografija

 Video

Crne Lokve, 13. kolovoza 2018.

 

OBAVIJEST !

Poštovani Crnolokvani, dragi prijatelji,

obavještavamo Vas da će se subotu 11. kolovoza 2018. u 11:00 sati služiti sv. Misa za sve poginule i nestale Crnolokvane u svim ratovima kod spomen obilježja u Crnim Lokvama.

Svetu Misu će služiti fra Stanko Banožić (zlatomisnik) uz koncelebraciju ostalih svećenika.

Nakon Mise uslijedit će polaganje vijenaca te paljenje 103 svijeće ispred križa za sve poginule i nestale.

Program će se nastaviti tradicionalnim okupljanjem i druženjem Crnolokvana i njihovih gostiju uz zakusku, pjesmu i prigodan kulturni program.

Molimo sve one koji su u mogućnosti da za ovu prigodu pripreme uštipke, kiflice, kolače, mezu i sl. kao i dosadašnjih godina.

Bog ljubi vesela darivatelja !

Unaprijed hvala svima.

Organizator udruga "Crnolokvani"

Radujemo se Vašem dolasku!

 

POSTAVLJEN MOZAIK POSLJEDNJE VEČERE I KIPOVI BDM I SV.JOSIPA U SPOMEN KAPELI U CRNIM LOKVAMA

 

            U četvrtak  29.ožujka 2018. godine na Veliki četvrtak u spomen kapeli u okviru spomen obilježja u Crnim Lokvama postavljeni su mazaik posljednje večere dar obitelji pok.Blage i Anđe (rođ.Galić Radanove) Čolak, kip Blažene Djevice Marije dar obitelji Ilije i Ruže (rođ Bazina) Galić Križić i kip Svetog Josipa dar obitelji Ante Galića Jokića. Mozaik i kipove izradio je akademski kipar Toni Kozarić.

 

Crne Lokve, 29.0žujak 2018.

 

???? ???? OBAVIJEST ! ????

Poštovani Crnolokvani, dragi prijatelji,

obaviještavamo Vas da će se u subotu 11. kolovoza 2018. služiti sv.Misa za sve poginule i nestale Crnolokvane u svim ratovima kod spomen obilježja u Crnim Lokvama i održati tradicionalno okupljanje i druženje Crnolokvana i njihovih gostiju.

 


Radujemo se Vašem dolasku!

Udruga „Crnolokvani“

 

Utorak, 13.veljače 2018.

 

HODOČAŠĆE CRNOLOKVANA DO GROBA POBIJENIH HERCEGOVAČKIH-ŠIROKOBRIJEŠKIH FRATARA-MUČENIKA

U nedjelju 4.veljače 2018. godine skupina Crnolokvana po treći puta hodočastila je od spomenika svim poginulim i nestalim Crnolokvanima u Crnim Lokvama do groba pobijenih hercegovačkih-širokobrijeških fratara-mučenika u crkvi na Širokom Brijegu u povodu 73. obljetnice jugokomunističkog ubojstva hercegovačkih fratara. Hodočastili su u molitvi i razmišljanju o žrtvi pobijenih i time simbolički povezali svoje pobijene i pobijene hercegovačke franjevce. 

 

 

8.veljača 2018.

 

HODOČAŠĆE CRNE LOKVE ŠIROKI BRIJEG

 

Udruga Crnolokvani organizira  tradicionalno hodočašće Crne Lokve - Široki Brijeg od spomen obilježja svim poginulim i nestalim Crnolokvanima do groba pobijenih širokobrijeških fratara mučenika, povodom 73.obljetnice njihovog mučkog ubojstva od partizanskih komunističkih zločinaca, koje će se održati u nedjelju 4.2.2018. s polaskom iz Crnih Lokava u 13:00 sati. 

Planirano vrijeme dolaska je oko 17:00 sati nakon čega slijedi zajednička molitva na grobu mučenika u crkvi, obilazak skloništa gdje su pobijeni fratri i sv.Misa u 18:00 sati.

Očekujemo da će se odazvati svi koji mogu hodočastiti iz bliže okolice koji nisu zauzeti neodgodivim obvezama i cijene žrtvu naših poginulih za domovinu i vjeru,  a hodočašćem kroz molitvu želimo  zahvaliti Bogu na slobodi a svima njima zahvalu za njihovu podnesenu žrtvu.

Krv mučenika sjeme je novih kršćana !

27. siječanj 2018. 

 

 

BOŽIĆNO DRUŽENJE CRNOLOKVANA

Održano je još jedno Božićno druženje Crnolokvana  u organizaciji udruge „Crnolokvani“ u četvrtak 28.prosinca 2017. godine  u prostorijama osnovne škole Crne Lokve-kulturnog doma . Ove godine na druženju je bilo nazočno oko 70-ak Crnolokvana i gostiju, koji su uz pjesmu, razgovor i druženje u ozračju Božića produbili zajedništvo.

 31.prosinac 2017.

 

 

OBAVIJEST !

Tradicionalno Božićno druženje Crnolokvana u organizaciji udruge Crnolokvani održat će se u četvrtak 28.prosinca 2017. u školi u Crnim Lokvama s početkom u 16:30 h.

Pozivaju se Crnolokvani da se pridruže da u radosti i veselju božićnim pjesmama u zajedništvu proslavimo rođendan našeg spasitelja Isusa Krista.P.S. Molimo domaćice (domaćine) da donesu kao i dosadašnjih godina plodove rada svojih vrijednih ruku (kolače, uštipke, kiflice, mezu, piće - što god tko može).

19.prosinca 2017.

 POTPISAN UGOVOR O DODJELI  FINANCIJSKIH SREDSTAVA

ZA ASFALTIRANJE CESTE CRNE LOKVE – RUJAN

 

U Zagrebu 12.rujna 2017. godine potpisan je ugovor između Državnog ureda za hrvate izvan Republike Hrvatske i udruge Crnolokvani o sufinanciranju asfaltiranja makadamske ceste Crne Lokve - Rujan u dužini 7000 m i širini 3 m.

Državni ured za hrvate izvan RH dodjelio je udruzi sukladno prijavi na natječaj sredstva u iznosu 200.000,00 kuna.

Ugovor u ime udruge Crnolokvani potpisao je predsjednik udruge Mladen Galić. U tu svhu u dvorani Matice Hrvatske upriličeno je potpisivanje ugovora, prigodni glazbeni program kao i prezentacija svih projekata kojima su dodjeljena financijska sredstva.Na kraju programa upriličen je domjenak za sve nazočne.

 

13.rujan 2017.

 

SLUŽENA SVETA MISA ZA SVE POGINULE I NESTALE CRNOLOKVANE I ODRŽANO TRADICIONALNO DRUŽENJE-OKUPLANJE CRNOLOKVANA

U subotu 12. kolovoza 2017. služena je sveta Misa za sve poginule i nestale Crnolokvane te održano tradicionalno okupljanje i druženje Crnolokvana. Svetu Misu služio je fra Sretan Ćurčić uz koncelebraciju fra Jurice Galića i fra Stanka Banožića.

U sklopu Mise blagoslovljeno je zvono i vitraji na spomen kapeli.

Program se nastavio tradicionalnim druženjem, na kojem se okupilo oko 500 Crnolokvana i njihovih gostiju, uz zakusku, pjesmu i prigodan kulturni program. U zabavnom programu nastupili su članovi HKUD „Kočerin“, guslar Vlado Mikulić, domaći gangaši i guslari, kao  i mladi  bend podrijetlom iz Crnih Lokava

 

 

 

             

Crne Lokve, kolovoz 2017.

 

 

OBAVIJEST:

 

Poštovani Crnolokvani, dragi prijatelji,

 

obaviještavamo Vas da će se subotu 12. kolovoza 2017. u 11:00 sati služiti sv.Misa za sve poginule i nestale Crnolokvane u svim ratovima kod spomen obilježja u Crnim Lokvama. U sklopu Mise će se blagosloviti zvono i vitraji na kapeli.

Svetu Misu će služiti fra Sretan Ćurčić duvanjski gvardijan i definitor hercegovačke franjevačke provincije uz koncelebraciju fra Jurice Galića i ostalih svećenika.

Nakon Mise uslijedit će polaganje vijenca te paljenje 103 svijeće ispred križa za sve poginule i nestale.

Program će se nastaviti tradicionalnim okupljanjem i druženjem Crnolokvana i njihovih gostiju uz zakusku, pjesmu i prigodan kulturni program.

Molimo sve one koji su u mogućnosti da za ovu prigodu pripreme uštipke, kiflice, kolače, mezu i sl. kao i dosadašnjih godina.

Bog ljubi vesela darivatelja !

 

Unaprijed hvala svima.

 

Organizator udruga "Crnolokvani"

Radujemo se Vašem dolasku!

 

6.kolovoza 2017.

 

POSTAVLJENO ZVONO NA SPOMEN KAPELU U CRNIM LOKVAMA

              U srijedu 24.svibnja 2017. godine na blagdan Marije Pomoćnice postavljeno je zvono na zvonik-preslicu spomen kapele u Crnim Lokvama koja se nalazi u okviru spomen obilježja svim poginulim i nestalim Crnolokvanima u svim ratovima. Zvono za spomen kapelu je dar djece Ivana i Ruže Soldo Ilinkića iz Crnih Lokava.

Zvono je izliveno u poznatoj ljevaonici „De Poli“ iz Vittorio Veneta u Italiji. Zvono je teško 75 kg i ima ton FA d.(Fis). Na zvonu se nalazi natpis ispod Gospine slike Sveta Marijo moli za nas i natpis dar djece Ivana i Ruže Soldo Ilinkića. S druge strane je reljefni grb Herceg-Bosne ispod kojeg je natpis Bože čuvaj Hrvatski narod i domovinu Crne Lokve A.D. 2017. Sa bočne strane je Višeslavov križ s pleterom. Montažu i dopremu zvona izvršila je tvrtka Bunbal d.o.o. iz Kaštel Kambelovca. Zvono će svečano biti blagoslovljeno 12.kolovoza 2017. godine kada će biti Misa za sve poginule i nestale Crnolokvane i tradicionalno okupljanje Crnolokvana.

 

Crne Lokve, 24.svibnja 2017.

 

 

OBAVIJEST !

 

Poštovani Crnolokvani, dragi prijatelji,

obaviještavamo Vas  da će se subotu  12. kolovoza  2017. služiti sv.Misa za sve poginule i nestale Crnolokvane u svim ratovima kod spomen obilježja u Crnim Lokvama i održati tradicionalno okupljanje i druženjem Crnolokvana i njihovih gostiju.

 

Radujemo se Vašem dolasku!

Udruga „Crnolokvani“

Petak, 17.veljače 2017. 

 

 

CRNOLOKVANI HODOČASTILI DO GROBA POBIJENIH HERCEGOVAČKIH-ŠIROKOBRIJEŠKIH FRATARA-MUČENIKA

U nedjelju 5.veljače 2017. godine skupina Crnolokvana hodočastila je od spomenika svim poginulim i nestalim Crnolokvanima do groba pobijenih hercegovačkih-širokobrijeških fratara-mučenika u povodu 72. obljetnice jugokomunističkog ubojstva hercegovačkih fratara. Hodočastili su u molitvi i razmišljanju o žrtvi pobijenih i time simbolički povezali svoje pobijene i pobijene hercegovačke franjevce.  

Moleći se na njihovu grobu u znak zahvalnosti i tražeći njihov zagovor kod Boga, izražena je želja da se taj zločin nikad ne ponovi uz nadu da će se fratri-mučenici uzdići na čast oltara.

Krv mučenika sjeme je novih kršćana. 
(Tertulijan)

 

Više fotografija http://www.crnelokve.ba/?pageid=73

 http://www.pobijeni.info/naslovnica/clanak/757

 8.veljača 2017.

 

 

HODOČAŠĆE CRNE LOKVE - ŠIROKI BRIJEG OD SPOMEN OBILJEŽJA SVIM POGINULIM I NESTALIM CRNOLOKVANIMA DO GROBA POBIJENIH ŠIROKOBRIJEŠKIH FRATARA MUČENIKA

 

               

            U nedjelju 5.veljače 2017. godine, udruga Crnolokvani organizira hodočašće Crne Lokve – Široki Brijeg, od spomen obilježja svim poginulim i nestalim Crnolokvanima do groba ubijenih širokobrijeških franjevaca mučenika, povodom 72. obljetnice partizansko komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca. 

Polazak iz Crnih Lokava je u 12:30 sati, a predviđeno vrijeme dolaska na Široki Brijeg je oko 17 sati nakon čega slijedi molitva na grobu mučenika u širokobriješkoj crkvi, obilazak ratnog skloništa gdje su fratri ubijeni i spaljeni te Sveta Misa u 18 sati.

Svi koji žele mogu se pridružiti hodočašću kako bismo kroz hodočašće u molitvi odali počast našim mučenicima  i preporučili se u njihove molitve.

 

1.veljače 2017. 

 

15 GODINA OD DOVOĐENJA TELEFONA U CRNE LOKVE

 

Prije 15 godina točnije 11.rujna 2001. godine u Crnim Lokvama svečano je puštena u pogon telefonska centrala i time omogućena komunikacija fiksnim telofonom. Budući da je telefon u Crnim Lokvama bio u uporabi iza drugog svjetskog rata za potrebe rudnika boksita u Crnim Lokvama, može se reći da je to drugi put da Crne Lokve uvode telefon ali ovog puta u u sva naseljena domaćinstva. Svakako značajan datum za selo koji je slučajno vezan i za svjetska značajna zbivanja istog dana.  

 

 

 https://www.youtube.com/watch?v=3Yx5n8Q-Hmw

 

Fra Jurica Galić slavio mladu misu u Crnim Lokvama

U subotu 6.kolovoza 2016. godine kod spomen obilježja svim poginulim i nestalim u Crnim Lokvama mladu misu je služio fra Jurica Galić član redovničke zajednice franjevaca trećoredaca glagoljaša. Budući da fra Jurica vuče porijeklo iz Crnih Lokava gdje su mu rođeni roditelji koji su trbuhom za kruhom 1960-ti godina odselili u Slavoniju-Donje Mihaljevce i fra Jurica je imao želju služiti mladu misu u mjestu porijekla svojih predaka. Na početku misnog slavlja župnik fra Mario Knezović pozdravio je mladomisnika fra Juricu i sve nazočne.

I ako je za ovo vrijeme kolovoza vrijeme bilo nepovoljno jer je padala jaka kiša i jako hladno na misnom slavlju nazočilo je mnoštvo Crnolokvana i drugih župljana kao i gostiju iz Požege gdje je fra Jurica rođen. Fra Jurica je između ostalog u propovijedi naglasio da je sretan da mladu misu govori kod spomen obilježja svim poginulim i nestalim Crnolokvanim u zadnja tri rata i ujedno čestitao jučerašnji dan pobijede i domovinske zahvalnosti. Uzor mladomisniku fra Jurici je Blaženi Alojze Stepinac od koga je i uzeo mladomisničko geslo „U tebe se Gospodine uzdam“.Na kraju misnog slavlja mladomisnik je podijelio svoj mladomisnički blagoslov svim nazočnima.

Nakon misnog slavlja Crnolokvani su zajedno s mladomisnikom nastavili druženje uz ručak i prigodni glazbeni program koji je zbog nevremena preseljen u učionicu škole.

Crne Lokve, 8. kolovoza 2016.

Više fotografija http://www.crnelokve.ba/?pageid=78

 

Video isječak https://www.youtube.com/watch?v=1dKNtsNrdJU

 

 

ZAHVALNA MOLITVA ZA MLADU MISU

 

Danas je grupa Crnolokvana, povodom današnje Mlade Mise fra Jurice Galiće u Požegi, hodočastila od groblja do spomenika moleći krunicu Božanskog Milosrđa te otajstva svjetla krunice BDM, kao zahvalu za još jedan dar svećenika hrvatskom narodu. 
Radujemo se skoroj Mladoj Misi u Crnim Lokvama!  http://www.crnelokve.ba/?pageid=76

10.07.2016

 

NAJAVA

 

Mlada Misa fra Jurice Galića u Crnim Lokvama

 

Poštovani Crnolokvani, dragi prijatelji,

 U subotu,  6. kolovoza 2016., u 11sati kod spomen obilježja svim poginulim i nestalim u Crnim Lokvama služit će Mladu Misu fra Jurica Galić, član redovničke zajednice franjevaca trećoredaca glagoljaša, podrijetlom Crnolokvaninu.

Nakon Mise uslijedit će polaganje vijenaca te paljenje 103 svijeće ispred križa za sve poginule i nestale Crnolokvane u svim ratovima.

Program će se nastaviti tradicionalnim okupljanjem i druženjem Crnolokvana i njihovih gostiju uz zakusku i prigodni kulturni program.

 

Radujemo se Vašem dolasku!

 

 

Udruga „Crnolokvani“
utorak,  21.lipnja 2016.


ZAREĐEN ČETVRTI SVEĆENIK U PROTEKLIH 13 GODINA PORIJEKLOM IZ CRNIH LOKAVA !

U subotu 18.lipnja 2016. godine u zagrebačkoj katedrali zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zaredio je za svećenika franjevca trećoredca glagoljaša fra Juricu Galića (Tomića) porijeklom Crnolokvanina prema rođenju svojih roditelja Pere (Tomića) i Ive rođene Brekalo . Fra Jurica je četvrti svećenik koji je zaređen u proteklih13 godina porijeklom iz Crnih Lokava. 

Uz fra Juricu tu su još karmelićanin o.Viktor Grbeša koji je zaređen 2003. g. (otac Stanko iz Crnih Lokava), franjevac fra Krunoslav Albert koji je zaređen 2009. g. (majka Ljubica rođena u Medinim Staninama-Crne Lokve) te franjevac fra Josip Soldo koji je zaređen 2011.g. (otac Ivan i majka Zdravka rođeni u Crnim Lokvama). Sve njih za svećenike je zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Prvi svećenik iz Crnih Lokava je pokojni o.Lovro-Mate Galić iz reda Trapista rođen 1919.g. u Crnim Lokvama (zaseok Kušanovac), a umro 10.08.2001.g. u mjestu Sveta Marija gdje je i pokopan. O.Lovru za svećenika je zaredio Blaženi kardinal Alojzije Stepinac zajedno s pokojnim kardinalom Franjom Kuharićem kojima je na svećenjičkom ređenju blaženi Alojzije Stepinac rekao glasovite proročke riječi“Šaljem vas u krvavu kupelj“.

Nadamo se da će uz Božju providnost i u narednim godinama biti duhovnih zvanja porijeklom iz našeg sela i hrvatskog naroda. 

 MG

20.lipnja 2016.

 

OBAVIJEST O SVEĆENIČKOM REĐENJU !

 

U subotu 18.lipnja 2016. godine u 10 h u zagrebačkoj katedrali zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će svečano euharistijsko slavlje tijekom kojeg će za svećenika zarediti između ostalih i đakona fra Juricu Galića člana redovničke zajednice franjevaca trećoredaca glagoljaša. Fra Jurica je porijeklom iz Crnih Lokava sin Pere i majke Ive r. Brekalo. Uključimo našeg fra Juricu i ostale ređenike u svoje molitve.

 

 

HODOČAŠĆE CRNOLOKVANA NA GROB POBIJENIH ŠIROKOBRIJEŠKIH FRATARA-MUČENIKA

U subotu 6.veljače 2016. godine skupina Crnolokvana hodočastila je od spomenika svim poginulim i nestalim Crnolokvanima do groba pobijenih hercegovačkih-širokobrijeških fratara-mučenika u povodu 71. obljetnice jugokomunističkog ubojstva hercegovačkih fratara. Hodočastili su u molitvi i razmišljanju o žrtvi pobijenih i time simbolički povezali svoje pobijene i pobijene hercegovačke franjevce.  

http://www.crnelokve.ba/?pageid=73

7.veljača.2016.

 

HODOČAŠĆE CRNE LOKVE-ŠIROKI BRIJEG OD SPOMENIKA SVIM POGINULIM I NESTALIM CRNOLOKVANIMA DO GROBA POBIJENIH ŠIROKOBRIJEŠKIH FRATARA MUČENIKA

 

STOPAMA POBIJENIH !

http://www.pobijeni.info/U subotu, 6.veljače 2016. godine, udruga Crnolokvani organizira hodočašće Crne Lokve – Široki Brijeg, od spomenika svim poginulim i nestalim Crnolokvanima do groba ubijenih širokobrijeških franjevaca mučenika, povodom 71. obljetnice komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Polazak iz Crnih Lokava je u 13 sati, a predviđeno vrijeme dolaska na Široki Brijeg je oko 17 sati nakon čega slijedi molitva na grobu mučenika u širokobriješkoj crkvi, obilazak ratnog skloništa gdje su fratri ubijeni i spaljeni te Sveta Misa u 18 sati.

Svi koji žele mogu se pridružiti hodočašću kako bismo kroz hod u molitvi odali počast našim mučenicima i preporučili se u njihove molitve.

 

 

1.veljače 2016.

 

ODRŽANO  BOŽIĆNO DRUŽENJE CRNOLOKVANA

Kao i predhodnih godina održano je još jedno Božićno druženje Crnolokvana  u organizaciji udruge „Crnolokvani“ u utorak 29.prosinca 2015. godine  u prostorijama osnovne škole Crne Lokve-kulturnog doma . Ove godine na druženju je bilo nazočno preko oko 80 Crnolokvana i gostiju, od male djece do starijih mještana kao i raseljenih crnolokvana koji su za Božić došli u svoj rodni kraj.

Druženje je prošlo uobičajno uz Božićne pjesme koje je i ove godine izvela grupa mladih porijeklom iz Crnih Lokava uz nezaobilaznu gangu i zakuskom koju su pripremile vrijedne ruke domaćica.

Posebna zanimljivost druženja je ta da su na dan druženja prije 31 godinu u učionici škole u Crnim Lokvama imali svadbenu večeru Vlado i Branka Soldo (Britičaković). Iskrene čestitke za 31. godišnjicu braka uz zajedničku fotografiju gdje su sjedili prije 31 godinu.  

Više fotografija http://www.crnelokve.ba/?pageid=72

MG

Crne Lokve, 31.prosinca 2015.

 

 

 

 

ODRŽANA SVETA MISA ZA SVE POGINULE I NESTALE CRNOLOKVANE I TRADICIONALNO OKUPLJANJE CRNOLOKVANA

 

Dana 8.kolovoza 2015.godine kod spomen obilježja u Crnim lokvama je održana sveta Misa za sve poginule i nestale Crnolokvane u svim ratovima koju je predvodio župnik župe Kočerin fra Mario Knezović (propovijed) uz koncelebraciju fra Stanka Banožića.Nakon Mise održano je tradicionalno okupljanje-druženje Crnolokvana uz domjenak i zabavno kulturni program na kojem su nastupili KUD Kočerin, guslar Vlado Mikulić, bend mladih porijeklom iz C.Lokava, Petar Brekalo-Rapić sa svojim gangašima i Marinko Mikulić-Mako sa svojim gangašima. Svetom Misnom slavlju i tradicionalnom okupljanju Crnolokvana bilo je prisutno više od 400 Crnolokvana i njihovih gostiju.Druženje je trajalo do dugo u noć.

 

Više fotografija na linkhttp://www.crnelokve.ba/?pageid=66

 

Crne Lokve 09.kolovoza 2015.

 

 

OBAVIJEST

 

Poštovani Crnolokvani, dragi prijatelji,

obaviještavamo Vas  da će se subotu  08. kolovoza  2015. u 11:00 sati služiti sv.Misa za sve poginule i nestale Crnolokvane u svim ratovima kod spomen obilježja u Crnim Lokvama. Nakon Mise uslijedit će polaganje vijenca te paljenje 103 svijeće ispred križa.

Program će se nastaviti tradicionalnim okupljanjem i druženjem Crnolokvana i njihovih gostiju uz zakusku i prigodan kulturni program.

Radujemo se Vašem dolasku!

Za organizatora,  

Udruga „Crnolokvani“

subota, 23.svibnja 2015.

 

MG

 

POZIV !

Poštovani/a,

članovi  udruge "Crnolokvani" pozivamo vas na izbornu skupštinu udruge koja će se održati u petak 1.svibnja 2015. godine u prostorijama osnovne škole Crne Lokve, s početkom u 15:00 sati.

Dnevni red:

1. Izvješće o radu i financijsko izvješće udruge

2. Izbor vodstva i tijela udruge

3. Razno

 

Predsjedništvo udruge „Crnolokvani“

24. travnja 2015.

 

 

 

ODRŽANO ČETVRTO BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJE DRUŽENJE CRNOLOKVANA

U petak 2.siječnja 2015. godine u prostorijama osnovne škole- „Doma kulture“ u Crnim Lokvama održano je četvrto Božićno-novogodišnje druženje Crnolokvana. S obzirom na vremenske neprilike obilan snijeg i hladnoću ovogodišnje druženje je bilo s manjim brojem ljudi. Kao i do sada uz dobro zakusku i gangu druženje je proteklo čestitarski  u veselju i uz obećanje da se tradicija slijedećih godina održi. Kao i predhodnih godina druženje su organizirali članovi udruge „Crnolokvani“ .

MG

Crne Lokve, 04 .siječnja 2015.

  

SVEČANO BLAGOSLOVLJEN I OTKRIVEN SPOMENIK SVIM POGINULIM I NESTALIM U CRNIM LOKVAMA

U subotu  9.kolovoza 2014. godine u Crnim Lokvama pokraj Širokog Brijega upriličen je blagoslov i svečano otkrivanje spomen obilježja svim žrtvama 1. i 2. svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata. Prema slobodnoj procijeni svečanom otkrivanju spomen obilježja prisustvovalo je oko 1000 osoba.

Došli su Crnolokvani iz svih krajeva od Australije,Njemačke,Švicarske,Austrije,Engleske,Slovenije,ponajviše iz Republike Hrvatske, Herceg-Bosne i prijatelji i gosti iz Hercegovine i Republike Hrvatske.

Crnolokvani su ovo spomen obilježje podignuli u čast, slavu i sjećanje na hrvatske žrtve sela Crne Lokve i sve žrtve za hrvatski narod i domovinu od pamtivijeka, uz svesrdnu pomoć mnogih donatora - Vlade RH, Općine Široki Brijeg, Zapadno-hercegovačke županije, vjerskih institucija, udruga, tvrtki i pojedinaca.

Na velebnom spomeniku kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić ispisana su imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od I. svjetskog rata, Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem Domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Sveukupno je poginulo i nestalo 103 mještana ovog mjesta, dok se za 57 mještana ne zna za grob i vode se kao nestali.

Spomenik su svečano otkrili članovi obitelji poginulih i nestalih, koje su predstavljali za I. svjetski rat Stjepan Galić i Jozo Galić (unuci stradalih pripadnika Austrougarske vojske);
za II. svj. rat Stanko Galić
(3 brata i 3 strica poginula i nestala na križnom putu) i Vinko Grbeša (4 brata nestala na križnom putu); za Domovinski rat Ivica Galić(sin poginulog branitelja) i Miljenka Crnjac (sestra nestalog branitelja Vukovara),
te gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i Božo Galić župan Vukovarsko-srijemske županije i dopredsjednik HDZ-a. Nakon otkrivanja spomenik je blagoslovio predvoditelj misnog slavlja fra Miljenko Mića Stojić.


Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je Sveta misa kod spomen obilježja, koju je predvodio fra Miljenko Stojić, povjerenik Komisije za hrvatski martirologij HBK i BK BiH za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkaljsku biskupiju i vicepostulator Vicepostulature „fra Leo Petrović i 65 subraće“, uz koncelebraciju župnika fra Maria Knezovića,fra Ante Penave,fra Stanka Banožića,o.Vjekoslava Lasića, o. Hrvoja Lasića,don Ante Vrankovića te budućih fratara Crnolokvana fra Renata Galića i fra Jurice Galića.   

Ako je uopće umjesno uspoređivati zločine, onda recimo da je jugoslavenska inačica komunizma s ljudskim licem, kako su joj tepali, bila krvoločnija prema vjernicima od njemačkog nacionalsocijalizma. Tako je nacionalsocijalizam ubio 220 crkvenih službenika, dok ih je zločinac Drug Tito ubio preko 500. Čak je i Albanija bila blaža, ubila ih je »samo« 67. A kada se govori o masovnim grobnicama onda se računa da ih je u Hrvatskoj preko 800, u BiH je to još teško istražiti. Očita je, dakle, zločinačka narav jugoslavenskog komunizma – istaknuo je tijekom propovjedi fra Miljenko-Mića Stojić.


Nakon sv. mise i svečanosti otkrivanja spomenika i polaganja vijenaca organizatori su priredili prigodni domjenak i bogat kulturno-zabavni program. Veliko zanimanje Crnolokvana i njihovim prijatelja privukao je dolazak Darija Kordića, bivšeg haaškog uznika, koji je održao govor prožet vjerskim osjećajima u kojem je istaknuo zahvalu za dar uzništva u kojima je, kako je rekao, dublje spoznao Boga i božju blizinu.

Inače, samoj svečanosti nazočili su i brojni uglednici iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, među njima predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač, tajnik Odbora za branitelje Josip Vidović glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek, tajnik HDZ-ovog Odbora za obrazovanje Tomislav Đonlić, general Ljubo Ćesić Rojs, Dario Kordić, Žana Ćorić izaslanica Vlade RH-Državnog ureda za hrvate izvan RH, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara Pavo Šljivić, te predstavnici županijskih i općinskih institucija u BiH.

U kulturno-zabavnom programu su sudjelovali Kulturno-umjetnička društva „Kočerin“, „Aladinići“, „Brda“, „Ganga“, klapa „Dobrkovići“, ženski band „Crne Lokve“, guslari Marko Galić (Banožušić), Petar Brekalo (Rapić), Tomislav Kovač Strukić i njegov petogodišnji sin te tamburaški sastav Zlatne strune iz Širokog Brijega.

 

Crne Lokve, 10.kolovoza 2014.

 

 

 

 

Poštovani,

pozivamo Vas na otkrivanje Spomen obilježja poginulim i nestalim u

Domovinskom ratu, Prvom i Drugom svjetskom ratu i poraću iz mjesta

Crne Lokve, koje će se održati u subotu 9.kolovoza 2014. U 11 sati u Crnim Lokvama

kod Osnovne škole.

 

Program:

11:00   Sveta misa kod Spomen obilježja

12:15   Otkrivanje i blagoslov Spomen obilježja

12:30   Polaganje vijenaca uz pratnju Prvog benda Orkestra

             OS BiH (komponente HVO-a)

13:30   Domjenak

15:00   Kulturno zabavni program

 

 Radujemo se Vašem dolasku.

 

                                                                                                                                                     Mladen Galić

                                                                                                                   Predsjednik udruge

 

ponedjeljak, 28.srpnja 2014.

MG

 

SVEČANO OTKRIVANJE SPOMENIKA U CRNIM LOKVAMA I 15.TRADICIONALNO OKUPLJANJE CRNOLOKVANA

 

                    

            U subotu 9.kolovoza 2014. godine u Crnim Lokvama kod škole bit će upriličen blagoslov i svečano otkrivanje spomenika svim žrtvama 1.svj.rata,  2.svj.rata i poraća te Domovinskog rata. Spomenik su podigli mještani i raseljeni Crnolokvani uz svesrdnu pomoć mnogih donatora- hrvatskih institucija (Vlada RH, Općina Široki Brijeg, Zapadnohercegovačka županija), vjerskih institucija, udruga, tvrtki i pojedinaca.

 Spomen obilježje podignuto je u čast, slavu i sjećanje na hrvatske žrtve sela Crne Lokve i sve žrtve za hrvatski narod i domovinu od pamtivijeka. Svi kojima su imena ispisana na spomeniku ubijeni  su i nestali na raznim stratištima od Bleiburga, Križnih puteva, mnogih stratišta diljem domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Sveukupno je poginulo i nestalo 100 mještana , a za 57 mještana ne zna se za grob i vode se kao nestali. Autor spomenika je akademski slikar Anđelko Mikulić.

 Istodobno će biti upriličeno 15. tradicionalno okupljanje Crnolokvana  u organizaciji udruge „Crnolokvani“. Predhodna okupljanja su se tradicionalno održavala početkom svibnja, ali ove godine zbog otvaranja spomenika okupljanje je pomjereno za zadnju subotu prije blagdana Velike Gospe . I ove godine očekuje se dolazak Crnolokvana i njihovih prijatelja iz raznih krajeva gdje žive da se u svečanom ozračju uz druženje,pjesmu, gangu i uz domaće delicije lijepo zabave. www.crnelokve.ba,

P.S Pozivaju se svi koji mogu da svojim donacijama pomognu završetak projekta. HVALA !


Utorak, 22.travnja 2014.

 MG

 


ODRŽANO TREĆE BOŽIĆNO DRUŽENJE CRNOLOKVANA

U organizaciji udruge „Crnolokvani“ u subotu 28.prosinca s početkom u 17 sati održano je treće božićno druženje Crnolokvana i njihovih gostiju u prostorijama osnovne škole Crne Lokve, crnolokvanskog „Doma kulture“. Ove godine na druženju je bilo nazočno preko 100 gostiju, od male djece do starijih mještana kao i raseljenih crnolokvana koji su za Božić došli u svoju rodnu grudu.

Zajedničko druženje trajalo je do kasno navečer uz pjesmu i veselje, a druženje je uveličao bend mladih iz Crnih Lokava koji su božićnim i drugim pjesmama uveličali feštu. Uz pjesmu, druženje je obogaćeno zakuskom koju su pripremile vrijedne ruke domaćica i domaćina.

Svi koji su bili na druženju uživali su u božićnom duhu i zajedništvu sa željom da i slijedeći Božić dočekamo u miru, radosni i zajedno.

Sretan i blagoslovljen Božić te uspješnu Novu 2014. godinu žele vam organizatori Božićnog druženja Crnolokvana.

Više fotografija http://crnelokve.ba/?pageid=48

MG

Crne Lokve, 29.prosinca 2013.

 

POSTAVLJEN SPOMENIK U CRNIM LOKVAMA

Fotografija  Fotografija

Danas 4.prosinca 2013 godine izvršeno je postavljanje-montaža spomenika u Crnim Lokvama za sve poginule i nestale iz Crnih Lokava.Prije dvije godine pokrenut  je projekt izgradnje spomenika i projekat se nakon današnje montaže polako bliži kraju. Za potpuni završetak projekta potrebno je još izvršiti popločavanje platoa spomenika kamenim pločama, postavljanje ograde na platou spomenika, dovod struje za osvjetljenje sa rasvjetom i uređenje okoliša sa hortikulturom .Za navedene radove potrebno je još financijskih sredstava.Nastavak radova ovisiti će o priljevu donacija. Više fotografija na http://www.crnelokve.ba/?pageid=29

Stoga pozivamo sve one koji mogu da svojim donacijama pomognu završetak projekta.

Crne Lokve, 04.prosinac 2013.

Hrvati izvan BiH ne gube prava sudjelujući na predstojećem popisu

Hrvati izvan BiH ne gube prava sudjelujući na predstojećem popisu

Državni ured za Hrvate izvan RH uputio je poziv Hrvatima iz BiH i njihovim sunarodnjacima podrijetlom iz te zemlje u Hrvatskoj i diljem svijeta da se odazovu na skori popis stanovništva, kućanstava i stanova ističući da osobe koje se trenutačno nalaze u Hrvatskoj neće izgubiti nikakva prava ako se popišu u BiH.

"Važno je naglasiti da svi oni koji se trenutačno nalaze u RH, odazivanjem na popis u BiH ne gube nikakva statusna prava te da je zajamčena tajnost podataka", navodi se u pozivu Državnoga ureda za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske.

Ovaj ured naglašava da će oni koji se odazovu svojim sudjelovanjem na popisu pridonijeti ostvarenju jednakopravnosti Hrvata u toj zemlji.

"Sudjelovanje u popisu je moralna, građanska ali i domoljubna obveza. Sudjelovanjem u Popisu dajete veliki doprinos ravnopravnosti i političkom pozicioniranju hrvatskog naroda kao jednog od konstitutivnih naroda u BiH. Sudjelovanjem u Popisu pokazujete privrženost prema svome narodu i prema Bosni i Hercegovini kao svojoj domovini", stoji u javnom pozivu.

Popis stanovništva u BiH će se provoditi svakim danom od 9 do 21 sat između 1. i 15. listopada, a njegovi rezultati umnogome odraziti na budući položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske pozvao je i sve Hrvate podrijetlom iz BiH da se obrate ovoj instituciji u slučaju potrebe dodatnih informacija te da odgovore na najčešća pitanja mogu potražiti i putem web stranice http://www.hrvatiizvanrh.hr/hr/novost/123/poziv-za-sudjelovanje-u-popisu-stanovnistva-u-bih-1-15-listopada-2013   (www.hrvatiizvanrh.hr) ili da svoje upite upute putem telefona 01/6444674 ili na mail:
ured@hrvatiizvanrh.hr.

Posljednji popis stanovništva u BiH proveden je 1992. godine kada je u BiH živjelo oko 4,3 milijuna stanovnika. Tada je bilo registrirano oko 760.000 Hrvata katolika čiji se broj u ratu gotovo prepolovio, prenosi Hina.

Po nepotpunim podacima Agencije za statistiku, u BiH živi oko 3,8 milijuna stanovnika, a crkvene statistike na kraju 2012. godine ukazivale su da se u BiH nalazi oko 434.000 Hrvata katolika. Procjena je kako u BiH živi još oko 50.000 Hrvata ateista.

Dnevnik.ba

 

POZIV !

Poštovani/a,

članovi  udruge "Crnolokvani" pozivamo vas na redovnu   izvještajnu skupštinu udruge koja će se održati u subotu 3. kolovoza 2013 godine u prostorijama osnovne škole Crne Lokve, s početkom u 18:00 sati.

Dnevni red:

1. Izvješće o radu udruge

2. Financijsko izvješće udruge za prošlu godinu

3. Izvješće o trenutnim radovima na spomeniku

4. Planovi za buduće projekte 

5. Razno 

 

Predsjedništvo udruge „Crnolokvani“

24. srpnja 2013.

 

 

ZAVRŠENI  ARMIRANOBETONSKI RADOVI  NA  IZGRADNJI  SPOMENIKA U CRNIM LOKVAMA

 

U peridu od 20.travnja do 15.svibnja 2013. godine završena je još jedna faza na izgradnji spomenika tj. izvršeni su radovi na armiranobetonskoj konstrukciji (platou) za postavljanje spomenika svim poginulim i nestalim Crnolokvanima. Za dovršetak cijelog projekta preostali su još radovi i to: popločavanje platoa spomenika kamenim pločama, postavljanje ograde na platou, dovod struje i postavljanje rasvjete kod spomenika, završna obrada kamenih blokova, ispis imena na kamene ploče i uređenje okoliša i hortikulture oko spomenika. Do sada je na radove utrošeno 50.500 KM-a, a za dovršetak cijelog projekta i navedenih radova potrebno je još oko 20.000 KM-a. Stoga pozivamo one koji mogu da svojim novčanim prilozima pomognu dovršetak ovog projekta, a svim dosadašnjim donatorima još jednom veliko hvala.

Fotografije radova možete pogledati na linku http://www.crnelokve.ba/?pageid=29

Utorak, 21. svibnja  2013.

Mladen Galić

 

ODRŽANO  TRADICIONALNO 14. OKUPLJANJE CRNOLOKVANA

 

            Dana 4.svibnja 2013 godine održano je tradicionalno 14. okupljanje Crnolokvana kod osnovne škole Crne Lokve u organizaciji udruge „Crnolokvani“.

 

Kao i predhodnih godina, i ovogodišnje okupljanje je proteklo uz druženje, gangu i dobru domaću hranu sa pićem i domaćim delicijama. Na ovogodišnjem okupljanju okupilo se oko 150 Crnolokvana i njihovih gostiju po lijepom i toplom proljetnom danu. I ovaj put su došli Crnolokvani iz Hercegovine, Zagreba, Splita, Korčule, Ivankova i dijaspore. Druženje su uveličali i podržali svojim dolaskom gvardijan franjevačkog samostana na Širokom Brijegu fra Sretan Ćurčić, Općinski načelnik Miro Kraljević, Predsjednik općinskog vijeća Š.Brijeg Vinko Topić, ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH Mladen Begić, vijećnica u općinskom vijeću Š.Brijega Sanijela Matković.

Organizatori se zahvaljuju svima koji su došli i uveličali ovu Crnolokvansku feštu i pozivaju ih da se i dogodine pridruže okupljanju Crnolokvana. Više fotografija na http://www.crnelokve.ba/?pageid=44

Nedjelja,  5.svibnja 2013.

M.Galić

 

 OBAVIJEST

Poštovani Crnolokvani, dragi prijatelji,

drago nam je da Vas možemo obavijestiti da će se tradicionalno okupljanje Crnolokvana održati u subotu 04. svibnja  2013 godine kod Osnovne škole Crne Lokve.

Pozivamo Crnolokvane da dodju na druženje koje tradicionalno priređujemo početkom svibnja već 14 put, uz zakusku, pjesmu i izlet u prirodi.